Bagesten

Bagestål i stål giver bedre pizzaer

Når du skal bage den optimale pizza er det selvfølgelig bedst at bruge en original italiensk stenovn til formålet. Gennem flere hundrede år har den vist sit værd. En stenovn kan blive meget varm og bage en pizza på under 2 minutter med et fantastisk resultat til følge.

Desværre er det de færreste af os der har sådan en ovn. I stedet kan vi forsøge at genskabe nogle af stenovnens egenskaber i vores almindelige bageovn. Det handler om at få akkumuleret noget varme i ovnen så temperaturen bliver helt jævn. I en stenovn sker det ved at de sten ovnen er lavet af bliver varmet op. Når en pizza bliver lagt ind i ovnen bliver varmen frigivet direkte fra de sten pizzaen ligger på. Det er meget mere effektivt end varmeoverførsel via luften som i en almindelige ovn.

Bagesten i stål sikrer god pizzabagning

Du kender sikkert keramiske bagesten. Ideen er netop at forsøge at genskabe stenovnens egenskaber. Problemet er bare at en keramiske bagesten ikke indeholder nok masse til at akkumulere tilstrækkelig med varme. Resultatet er at stenen ikke bliver varm nok og for hurtigt mister temperaturen sammenlignet med en stor og tung stenovn.

Hvad gør du så når du gerne vil bage verdens bedste pizza? En mulighed er at bruge en bagesten i jern eller stål. Da jern vejer meget mere end sten holder den også meget bedre på varmen. Stål er op mod 20 gange bedre til at holde på varmen end en normal bagesten. Jern leder også varmen bedre med det resultat at dine pizzaer får en sprødere skorpe. Sidst men ikke mindst sikrer den akkumulerede varmen i jernpladen at temperaturen i ovnen er mere stabil – igen med bedre bageegenskaber til følge.

Så hvis du har problemer med at din pizza ikke bliver bagt nok eller omvendt måske bliver bagt for meget, kan det være du skal bruge en bagesten af jern. Derved skyder du en nem genvej til de fleste af den traditionelle stenovns gode egenskaber.

Du kan selvfølgelig også benytte bagestenen til andet bagværk som brød eller boller. Her vil der være de samme fordele som ved pizzabagning.

Sådan bruger du en bagesten af stål

Når du vil bage en pizza skal du tænde ovnen på den ønskede temperatur. Typisk så varmt som overhovedet muligt, hvilket i de fleste vene vil sige omkring 250-300 grader.

Nu skal du vente på at ovnen bliver varm. Cirka en halv times tid inden du skal bage din pizza skal du sætte din bagesten ind i ovnen. Du kan enten lægge den i en bradepande eller sætte den på en rist. Efter en halv time med bagestenen i ovnen er den blevet varm og har akkumuleret masser af varme. Nu er det tid til at sætte din pizza eller dit bageværk i ovnen.

Indtil du får erfaring med bagestenen skal du holde godt øje med pizzaen, så ikke du får giver den for meget. Den vil typisk være færdig hurtigere end du er vant til.